Orkisz (Triticum spelta), to prastare zboże, które zachowało swoje pierwotne właściwości, ponieważ nie poddaje się modyfikacjom genetycznym. Jest wyjątkowo dobrze przyswajalny przez ludzki organizm i bogaty w składniki odżywcze, takie jak białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (A, E, D, B1, B2, B6), oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor i wapń. Działa wzmacniająco na układ immunologiczny, wspomaga trawienie, poprawia krążenie oraz zdrowie serca, a także pomaga w odbudowie tkanki mięśniowej.
Orkisz jest produktem polecanym, wręcz podstawowym w diecie św. Hildegardy z Bingen. Według niej, spożywanie orkiszu wspiera zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę.
Aby korzystać z pełnych właściwości tego zboża, należy wybierać poniższe odmiany:
- Schwabenkorn
 - Steiners Roter Tiroler
 - Frankenkorn (Altgold x Rouquin)
 - Oberkulmer Rotkorn
 - Ostro
 

Inspiracja na ciepłe śniadanie na bazie grysiku orkiszowego
Inspiracja na ciepłe śniadanie na bazie grysiku orkiszowego
Składniki:
- 300 ml mleka (może być roślinne, np. migdałowe)
 - 4 łyżki grysiku orkiszowego
 - duża łyżka mąki kasztanowej
 - 1 łyżeczka masła ghee
 - Garść owoców świeżych lub suszonych (np. maliny, jagody, owoc morwy, żurawina)
 - Orzechy lub nasiona (np. migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan)
 - Szczypta bertramu, galgantu, cynamonu cejlońskiego
 
Przepis:
- W rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu i stopniowo wsypuj grysik orkiszowy, cały czas energicznie mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek.
 - Dodaj masło, owoce oraz ulubione przyprawy.
 - Gotuj jeszcze przez chwilę, stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i grysik osiągnie pożądaną konsystencję