Ciepłe śniadanie z orkiszem

Orkisz (Triticum spelta), to prastare zboże, które zachowało swoje pierwotne właściwości, ponieważ nie poddaje się modyfikacjom genetycznym. Jest wyjątkowo dobrze przyswajalny przez ludzki organizm i bogaty w składniki odżywcze, takie jak białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy (A, E, D, B1, B2, B6), oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor i wapń. Działa wzmacniająco na układ immunologiczny, wspomaga trawienie, poprawia krążenie oraz zdrowie serca, a także pomaga w odbudowie tkanki mięśniowej.

Orkisz jest produktem polecanym, wręcz podstawowym w diecie św. Hildegardy z Bingen. Według niej, spożywanie orkiszu wspiera zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę.

Aby korzystać z pełnych właściwości tego zboża, należy wybierać poniższe odmiany:

  • Schwabenkorn
  • Steiners Roter Tiroler
  • Frankenkorn (Altgold x Rouquin)
  • Oberkulmer Rotkorn
  • Ostro

Inspiracja na ciepłe śniadanie na bazie grysiku orkiszowego

Inspiracja na ciepłe śniadanie na bazie grysiku orkiszowego

Składniki:

  • 300 ml mleka (może być roślinne, np. migdałowe)
  • 4 łyżki grysiku orkiszowego
  • duża łyżka mąki kasztanowej
  • 1 łyżeczka masła ghee
  • Garść owoców świeżych lub suszonych (np. maliny, jagody, owoc morwy, żurawina)
  • Orzechy lub nasiona (np. migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan)
  • Szczypta bertramu, galgantu, cynamonu cejlońskiego

Przepis:

  • W rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu i stopniowo wsypuj grysik orkiszowy, cały czas energicznie mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek.
  • Dodaj masło, owoce oraz ulubione przyprawy.
  • Gotuj jeszcze przez chwilę, stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą i grysik osiągnie pożądaną konsystencję
Scroll to Top